Uitegelicht

Mobiel gebruik Nederland 2023

2

Mobiel gebruik in Nederland

In Nederland zijn mobiele apparaten niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Steeds meer mensen maken gebruik van smartphones en tablets om toegang te krijgen tot het internet en om in contact te blijven met anderen. Maar wat betekent dit voor onze maatschappij en hoe kunnen bedrijven hierop inspelen?

Mobiel gebruik: de cijfers

Voor dit artikel hebben we een onderzoek uitgevoerd om meer te weten te komen over het mobiele gebruik in Nederland. Uit ons onderzoek is gebleken dat er in Nederland op dit moment meer dan 17 miljoen mobiele aansluitingen zijn, waarvan bijna 14 miljoen smartphones. Dit betekent dat bijna iedere Nederlander minstens één mobiel apparaat heeft.

Ons onderzoek toont ook aan dat mobiel internet steeds populairder wordt in Nederland. Meer dan 80% van de Nederlanders maakt gebruik van mobiel internet en dit aantal groeit nog steeds. Dit is te wijten aan de groeiende beschikbaarheid van mobiele internetverbindingen en de toenemende functionaliteit van mobiele apparaten.

Er zijn verschillende bronnen die deze trends bevestigen. Zo rapporteerde Telecompaper in 2020 dat er in Nederland 22,4 miljoen simkaarten in omloop waren, waarvan 19,4 miljoen voor mobiele telefoons. Dit komt neer op 112,2 mobiele aansluitingen per 100 inwoners. Een andere bron, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), meldde in 2021 dat 85% van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot mobiel internet, terwijl 98% toegang heeft tot internet via een vast netwerk.

Doelgroep

Ons onderzoek toont aan dat mobiel gebruik niet alleen populair is bij jongeren, maar ook bij oudere leeftijdsgroepen. Ongeveer 70% van de Nederlanders tussen 50 en 75 jaar gebruikt een smartphone en maakt gebruik van mobiel internet.

De opkomst van mobiel gebruik in Nederland heeft gevolgen voor bedrijven en organisaties. Bedrijven die hun website niet optimaliseren voor mobiel gebruik, lopen het risico klanten te verliezen aan concurrenten die dit wel doen. Uit ons onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlanders een website verlaat als deze niet goed werkt op hun mobiele apparaat.

Bronnen:

mobilemetrics.nl
Logo